Sport

Iskolai sportélet

Az elmúlt években – melybe a COVID időszak is beleszólt – egy picit csökkent az általános és középiskolák versenyzési kedve a különböző diákolimpiai versenyeken. A mi részvételünket is próbáltuk mindig az aktuális tanév lehetőségeihez racionalizálni. Mindig igyekeztünk az ügyesebb, tehetségesebb tanulóinkat megmérettetni adott viadalokon, látva elszántságukat, kitartásukat és alázatukat a sport iránt. Diákjaink mindig szívesen vettek és vesznek részt ezeken a diákolimpiai küzdelmeken. Várják az új kihívásokat, sikerre éhesek.

A hagyományosan jól teljesítő sportágainkban (labdarúgás, atlétika, úszás) rendre szép eredményeket tudunk felmutatni. Atlétika többpróbán minden korosztályban városi, megyei, atlétika mezei futásban pedig országos döntős helyezéseknek és sikereknek örülhettünk. Labdarúgás sportágban szintén városi, megyei döntőkben szerepeltünk, a 3-4. évfolyamos fiú foci csapatunk pedig országos döntőig is eljutott. Kiváló úszó eredményeink is vannak, s nemcsak az egyesületekbe járó tanulóink miatt, hanem azért is, mert a heti 5 testnevelés órai oktatás keretein belül, úszásórákra is visszük diákjainkat, ahol nemcsak ennek az egészséges sportágnak az alapjaival ismerkedhetnek meg, hanem tulajdonképpen egy kis versenyfelkészítés is zajlik.

A tavalyi tanévben például közel 50 tanulót versenyeztettünk a felmenő rendszerű diákolimpiai versenyeken. Természetesen egyéb más, nem diákolimpiai, hanem szakszövetségi megmérettetéseken is szerepeltek iskolánk tanulói. Országos és nemzetközi dobogós helyezések gazdagították iskolánk sportéletét és öregbítették intézményünk hírnevét. Különösen kimagasló eredményeket értünk el fitnesz, tánc, ritmikus sport gimnasztika, kerékpár, vívás és két valamint öttusa sportágakban.

Testnevelés és tömegsport foglalkozásainkon is próbáljuk felkészíteni gyermekeinket a soron következő feladatokra. Természetesen nemcsak versenyfelkészítés zajlik a testnevelés órákon, hiszen az elsődleges cél a testmozgás megszerettetése, a megfelelő mozgáskoordináció kialakítása, a betegségek megelőzése (prevenció), az egészségmegőrzés és nem utolsósorban a játék örömének megízlelése. Azt szeretnénk elérni, hogy váljon igénnyé a mindennapos testedzés és érezzék magukat kiegyensúlyozottnak és boldognak a testgyakorlás közben is tanulóink.

A testnevelés órák és versenyek mellett a nyári időszak elején balatoni tábort (sportolásban gazdag) és Igazgató úr által vezetett kerékpáros tábort is szervezünk tanulóinknak. A diákok minden évben nagyon várják ezeket a vidám hangulatú, szórakoztató, sportolással teli táborokat és jó élményekkel térnek haza.

Mottónk nem változott: „ép testben, ép lélek.”